Ultimele articole

Comentarii recente

Categorii Google

Categorii

Validari


« | Pagina principala | »

Terorizati de “jurnalisti”

Scris de Alex Sima | 24, 08, 2009

Tocmai am citit un articol intitulat “Cluj: Terorizati de camatari”, si textul in sine m-a terorizat mai ceva decat Dead Space, cel mai fain joc horror peste care am dat in ultimii doi ani. Am scris de curand despre greselile jurnalistilor si despre limita de bun simt care se impune atunci cand vine vorba de dragutele de ele, da’ nici prin cap nu-mi trecea ca o sa dau atat de curand peste ceva care sa ma faca nu numai sa trec peste lenea de-a posta pe blog, dar care sa depaseasca in mod categoric celelalte greseli pe care le-am notat de-a lungul vremii pe aici.

In primul rand e vorba de faptul ca la un articol de 600 de cuvinte sa ai cate o greseala la aproximativ fiecare 40 de cuvinte e inimaginabil, oricat de joase ai avea standardele. In al doilea rand, nu e numai vina jurnalistului, ci si a editorului/corectorului responsabil. Refuz sa cred ca pe “sefi” ii doare in basca de felul in care se prezinta continutul din punct de vedere al scriiturii, ca poti sa iei orice individ cu pretentii de ziarist, sa-l pui sa scrie si sa nu mai arunci o privire peste ce scrie. Mai ales ca e si luni, desi ziua nu ar trebui sa fie un considerent.

Nu stiu cine e Petru Zoltan, adica autorul. Am dat un search. N-am gasit mare lucru, dar ce-am gasit nu merita mentionat, pentru ca in mare e vorba de aceleasi plangeri pe care le aduc si eu acum. Sa spunem doar ca e un jurnalist care scrie la Jurnalul National. Nu stiu ce talente are omul, poate e un detectiv demn de povestile lui Sir Arthur Conan Doyle. Poate are contacte la diverse institutii. Poate are pile. Oricare dintre acesti “poate” ar fi valabil, si oricat de interesant ar fi subiectul pe care vrea sa-l abordeze, eu unul l-as pune in programul amintit in articolul la care faceam referire mai devreme. Ori iti bagi mintile in cap si tratezi cu seriozitate si respect cititorul, ori iti pierzi postul. Pai asta e text?

Acum, sa zicem ca trecem peste greseala (repetata de n ori pe parcurs) de a scrie pe ici pe colo cu I in loc de i. Desi nu vad de ce am face-o. O data e scuzabil. De 10 ori nu. Trecem si peste virgulele puse unde nu trebuie sau nepuse unde trebuie. Dar nu putem ignora urmatoarele:
– “spre un magazine de unde urmau sa isi faca cumparaturile”; (hai, fie, poate totusi era nevoie de precizarea ca s-au dus la magazin ca sa cumpere. Dar chiar era nevoie sa scrii un magazine si sa faci o cacofonie in aceeasi fraza? Macar daca era doi magazine…).
– “ei isi fac de cap nestingerit“; (nestingheriti cumva?).
– “Copila plangea in masina de frica. Cand a vrut sa coboare sotul meu i-a dat cu piciorul in piept. I-am zis sotului sa meregem la politie. Cand sa plecam i-a dat fetei mele cu pumnul in fata”; (Meregem, domne, meregem. Dar de aici, cu putina rea-vointa, eu inteleg ca sotul i-a dat fetei un picior in piept si apoi un pumn in fata).
– “In cateva minute a aparut sotul sI fratele ei“; (Dovada suprema ca acordul intre subiect si predicat nu e tocmai un punct forte in cazul de fata).

In final, ce sa mai zic: Daca dati peste astfel de cazuri, va rog nespus de frumos sa-mi dati si mie sa vad. Nu de alta, dar sunt colectionar.

renne

Subiecte: Analfabeti, Execrabil, Media, Siteuri, Stiri, ziare | Fara comentarii »

Comentarii

căutare personalizată