« Limuzina pentru Gaudeamus | Pagina principala | La aniversarea Radio3Net – Florian Pittis »
Gaudeamus, Mos Craciunul cartilor
Scris de Alex Sima | 24, 11, 2008
***** Am fost conform planului la Gaudeamus, chiar doua zile la rand, de dimineata pana seara. Daca stau sa ma gandesc bine, nu cred ca am vazut in ultimii 5 ani un targ organizat mai bine, indiferent de domeniu. Iar daca iau in considerare conditiile de moment, nu poate decat sa ma bucure faptul ca romanii inca mai sunt atrasi de carti.
***** Trecand peste reducerile serioase oferite de edituri, de la 10% la 50%, cei mai multi dintre vizitatorii targului au devenit si clienti, cumparand cel putin o carte. Cele mai variate genuri au fost reprezentate, de la carti de copii, la carti tehnice, de la fantasy la autobiografii, de la carti de colorat la carti academice.
***** Plimbandu-ma printre standuri, am observat ca cei mai multi vizitatori au fost ori tineri, ori batrani. Foarte putine persoane intre 30 si 50 de ani. Explicatia e intrucatva simpla, tinand de 2 aspecte importante. Primul, si poate cel mai de seama, e timpul liber pe care pensionarii si elevii/studentii il au. Al doilea, faptul ca aceste categorii au avut asigurata intrarea gratuita, ceilalti trebuind sa plateasca biletul. Care n-a fost deloc scump, fiind ceva mai putin de 1 euro. Si cireasa de pe tort, banii de intrare (sau macar o parte din ei), au contribuit la cresterea premiilor pentru concursuri si tombole. Dar n-o sa insist asupra acestui aspect.
***** Conform comunicatului de presa final, numarul vizitatorilor a depasit 100.000, iar la targ au venit peste 400 de expozanti. Dintre cele 400 de standuri, 40% au fost ale editurilor autohtone, 36% ale editurilor straine, iar restul procentelor s-au impartit intre reprezentantii mass-media, institutii de invatamant, firme cu profil multi-media, agentii de difuzare, asociatii profesionale si ONG-uri.
***** Targul a avut parte de o multime de “celebritati”, atat din postura de vizitatori, cat si din cea de invitati. De la Mircea Badea venit sa o ajute pe Carmen Bruma la lansarea volumului Slim, pana la Cristian Tudor Popescu venit sa cuvanteze alaturi de Nae Caranfil. Emisiuni live, atat pentru radio cat si pentru televiziune, au sporit numarul jurnalistilor prezenti la targ. Si daca tot a venit vorba de lansari de carte, peste 300 de titluri au fost prezentate la Gaudeamus. Cele mai multe au beneficiat si de prezenta autorilor.
***** Eu am fost prezent integral la doua lansari de carte: vineri la Blocul Cas de Liviu Radu, editata de Tritonic, si sambata la Abatia de Dan Dobos, editata de Millennium Press. Inregistrarile de acolo, in sectiunea Video si cateva fotografii in sectiunea Poze. In curand vor veni si recenziile, pentru ca, bineinteles, am luat si eu carti. Ca un bonus, l-am cunoscut “live” si pe Horia Ursu, pentru ca nu ne stiam pana acum decat “electronic”. Am aruncat insa cu urechea la mai multe promovari de carte, poate si pentru ca era cam greu sa nu o fac. Asta a fost aspectul negativ al lansarilor concomitente. Cine avea boxele cele mai puternice, acoperea totul. La un moment se auzeau oratori din toate partile, facand practic imposibila distribuirea atentiei, chiar si pentru cei cu gene de Napoleon.
***** In ceea ce priveste promovarea online a cartilor, am vorbit cu oameni de la o duzina de edituri, si am observat un fenomen foarte interesant. Toti cei care se ocupa practic cu acelasi lucru, au functii diferite. Director de promovare, specialist marketing, asistent manager, director de PR, PR manager, manager editorial, si lista poate continua. Asta ma face sa cred ca inca nu e bine inteles termenul, sau ca atributiile unui post sunt mai largi decat ar trebui, poate si din dorinta editurilor de a face economie la personal. Trecand peste acest aspect, 95% din persoanele cu care am stat de vorba au parut interesate de o colaborare si de acum incolo, dupa ce se stinge febra Gaudeamus, o sa continui dialogul si sper sa va pot anunta in curand ca avem noi parteneri si o oferta si mai bogata pentru sectiunea de Carti. Sunt convins de faptul ca amabilitatea nu a fost doar un tic al postului, pentru ca stand de vorba cu persoane de la biroul de presa sau de la secretariatul targului, am inteles ca au existat si persoane din cadrul unor edituri care numai dispuse catre dialog nu au fost, manifestand chiar o anumita tendinta spre proasta dispozitie.
***** Daca e sa analizez vanzarile, nu cred ca ar trebui sa fie motive de suparare pentru cei de la edituri. Ca un exemplu relevant, cele mai vandute 6 carti din targ au adunat impreuna peste 6000 de exemplare vandute.
***** Asadar, bilantul targului Gaudeamus a fost facut si concluziile trase. Imi face placere sa mai scriu din cand in cand si de lucruri bune asa ca imi doresc sa avem parte de mai multe targuri si evenimente care sa se apropie macar de calitatea celui proaspat terminat.
Subiecte: Amintiri, Ganduri, Media, Peripetii, Personal | 2 Comentarii »
25, 11, 2008 la 1:27 pm
[…] * Mai multe detalii despre targ, pe blog. […]
25, 11, 2008 la 1:48 pm
[…] Detalii pe blog. […]