Ultimele articole

Comentarii recente

Categorii Google

Categorii

Validari


« | Pagina principala | »

Cristian Tudor Popescu, omul care nu rade niciodata

Scris de Alex Sima | 14, 10, 2008

***** E randul domnului Cristian Tudor Popescu. De ce-l domnesc? Pentru ca dupa Mindruta si Diaconescu, doi jurnalisti ahtiati dupa castiguri materiale cu orice pret, se simte oarecum nevoia de schimbare. Imaginea generala a romanilor despre jurnalisti, carora, indiferent de specializare, le era rezervat termenul de “ziaristi”, era reprezentata pana mai acum cativa ani de Ion Cristoiu, Marius Tuca, si Cristian Tudor Popescu. Cei care, pe langa presa scrisa, mai apareau si pe la televizor, tragand de urechi pe te miri cine.

***** Unii ii placeau, altii ii desconsiderau, dar nu cred sa fi fost om care sa ramana indiferent la ce aveau de spus. Suna sec, dar astfel de indivizi nasc reactii. Poate din cauza apetitului romanilor pentru sange? Cert e ca, atunci cand la talk-show era prezent CTP, acesta devenea de multe ori viral, subiect de discutie pentru a doua zi. “Ai vazut ma ce-a sters cu ei pe jos?”. Incrancenarea cu care trata orice subiect, transforma un biet caz de coruptie sau incompetenta intr-o problema de viata sau de moarte. Nu pot sa spun ca sunt pasionat de politica, ba din contra. Dar o inteleg. Stiu de ce are nevoie un politician ca sa aiba succes. Inteleg astfel si aversiunea lui Cristian Popescu pentru clasa politica in general. Un scriitor de science fiction nu poate sa ramana indiferent la lucrurile care ii agaseaza imaginatia, decat cu mari eforturi.

***** Poate de asta si spune ca:

Eu cu Hurezeanu facem rating de1,7 – 1,8; Prigoana nu scade sub 2, indiferent de subiect. Audienta se realizeaza oricum, scrupulele sunt pe terminat.

***** Pasionat de tenis, atat ca jucator, cat si din postura de comentator, Cristian Tudor Popescu simte nevoia sa loveasca puternic ori de cate ori prinde ocazia:

Demnitarul roman e nesimtit, neobrazat, nemernic si trebuie dispretuit. Nu exista noutate in viata politica, sunt aceeasi coioti care se ruleaza in cercul lor inchis si ermetic in care omul comun cu oarecare convingeri politice nu poate intra.

Un cadavru umplut cu ziare, 2001.

***** Un alt serviciu care i-a intrat a fost legat de aberatia de la Realitatea, Meciul Serii. A mai povestit si cum el si Hurezeanu si-au luat manusi de box pe care le-au pus pe birou in timpul emisiunii (Cap si pajura). Recunoaste ca ii vine din ce in ce mai greu sa ramana la Realitatea daca postul va continua în ritmul acesta, dar mai multe despre asta in articolul lui Vlad si al Ancai.

***** Si daca tot s-a apucat sa faca referiri la alti jurnalisti, CTP nu l-a uitat pe “prietenul” sau Dan Tapalaga. Iar daca nu stiti despre ce e vorba si ce-i cu ghilimelele, o sa va fac o comparatie cu doua nume ce poate va sunt mai cunoscute: Mihaela Radulescu si Andreea Marin. Relatiile pot fi usor puse una langa alta. Razboiul a fost purtat de-a lungul multor ani, iar aversiunea reciproca era clara. Dan Tapalaga nu pierdea ocazia sa-i dea peste nas, si nici CTP nu se lasa mai prejos. Culmea e ca, de data asta, Popescu a parut nostalgic si deloc razboinic. Si-a adus aminte de bataliile purtate si a lasat sa se inteleaga ca-i pare rau ca a provocat mania generatiei mai tinere de jurnalisti, pentru ca el chiar il simpatizeaza pe Tapalaga, stiind ca nu era nimic personal, si el chiar credea sincer ceea ce spunea, nefacand asta la comanda. A mai spus si ca acum ei doi vad unele lucruri in mod asemanator (m-a amuzat sa citesc articolul lui Dan Tapalaga in care condamna aceeasi emisiune). Si ca poate ca acum, Dan si ceilalti ii dau dreptate, mai ales dupa ce

Nistorescu si-a luat milionul si si-a parasit oamenii.

***** Armistitiul a fost acceptat de D. T. inca din 2006, odata cu demisia lui CTP din CRP. Culmea e ca pana si Mihai Tatulici, unul dintre moderatorii (comentatorii/realizatorii/producatorii?) emisiunii “de trista amintire”, spune ca “Goana dupa rating o sa ne tampeasca de tot.“

***** O mentiune necesara pentru amatorii de mondenitati: Cristian Tudor Popescu a refuzat in 2007 distinctia de “Cel mai bun jurnalist” in cadrul galei “Zece pentru Romania”. Iar ca o curiozitate, ne-a spus ca a devenit intr-un fel dependent de a da titlurile articolelor pe ultima suta de metri. Adrenalina asta, bat-o vina.

***** Aflat acum la conducerea Gandul, unde scrie de zor in tonul cu care si-a obisnuit cititorii, ne-a mai spus si ca a preferat sa ucida Adevarul rapid, in loc sa-l lase sa sufere, contrazicandu-se cu un ziarist prezent care i-a spus ca un ziar al carui actionariat e compus chiar din ziaristii sai are sanse de supravietuire.

***** M-a contrazis si pe mine, cand l-am intrebat de ce in presa online nu se investeste la fel de mult ca in cea offline. Mi-a spus ca nu-s informat si ca se investeste mai mult. Era logic ca nu are rost sa ma cert cu un om care nu ar recunoaste ca a gresit decat dupa indelungi eforturi si care, dupa cum a marturisit singur, nu e “de acord cu migrarea jurnalismului in online“ si spune ca “jurnalismul facut pe bloguri se contrazice cu profesia de jurnalist”. A aratat prin ceea ce a mai adaugat si ca nu prea stie ce anume aduce traficul real al unor asa-zise siteuri care se ocupa cu jurnalismul, nu cunoaste “tehnica” din spatele lor, asa cum probabil o cunoaste pe cea din presa scrisa. Nu stie cu ce se mananca cuvintele cheie, linkurile, SEO-ul. Nu stie ca blogul e doar un mijloc de a realiza ceva, o fundatie pe care poti sa construiesti un site despre lansari de rachete, daca vrei, si nu e sinonim cu lamentarile personale. Si nu e treaba lui sa stie lucrurile astea, recunosc. Dar nici sa te foloseasti de (re)numele tau, acolo unde nu e cazul, doar ca sa dai un verdict intr-un caz in care nu stii ce se judeca, parca nu e frumos. Noroc cu Mihai Coman si Ion Cezar care au intuit doua aspecte pe care le-as fi dorit discutate si au intervenit. Primul, dupa cum a spus Decanul FJSC, se refera la antrenarea jurnalistilor pe online, la fel cum exista specializarea pentru TV, radio, sau presa scrisa. A spus ca se lucreaza la asta si chiar ca in viitoarea editie a Manualului de Jurnalism va exista un capitol dedicat jurnalismului online. Al doilea aspect e la fel de important, si este legat de veniturile incasate din publicitate si de modul in care aceasta este impartita de ramurile presei. Presedintele AJR a dat raspunsul corect, spunand ca momentan, publicitatea aduce mai putini bani pe internet si din cauza asta redactiile online nu isi permit sa cheltuiasca la fel de mult. Si despre astea chiar voiam sa discutam, tinand cont ca se presupun a fi specializarile mele. Dar daca n-ai cu cine…

***** In legatura cu al treilea aspect, si anume salariile, despre care nu s-a vorbit deloc atunci, il pot contrazice acum pe CTP. Jurnalistii de online sunt mai prost platiti decat cei din presa scrisa, cel putin in Romania.

***** Iata care sunt salariile medii, declarate chiar de catre jurnalisti si inscrise in baza de date a BestJobs:

– Salariul mediu pentru Jurnalist (Bucuresti): 746 EUR;
– Salariul mediu pentru Editor (Bucuresti): 668 EUR;
– Salariul mediu pentru Redactor (Bucuresti): 575 EUR;
– Salariul mediu pentru Web Editor (Bucuresti): 463 EUR;
– Salariul mediu pentru Redactor Web (Bucuresti): 423 EUR.

***** Tripla greseala CTP, care nu castiga nici macar o minge din ghem, desi ar fi putut sa o faca referindu-se la investitiile in calculatoare si soft. Acolo da, probabil ca se investeste mai mult in online, pentru simplul motiv ca redactiile normale, avand deja toate astea la dispozitie, nu cheltuie decat atunci cand li se strica cate ceva, iar cele pentru Internet sunt in proces de creare.

***** Una peste alta, tocmai mi-am dat seama ca CTP nu rade niciodata. Atunci cand pare sa fie amuzat de ceva, surade din coltul gurii, precaut, parca neobisnuit cu actiunea de a hohoti necontrolat. Sper ca rade macar atunci cand e singur. Imi lasa impresia unui om trist.

Prescurtari:
CTP = Cristian Tudor Popescu;
CRP = Clubul Roman de Presa;
FJSC = Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii;
AJR = Asociatia Jurnalistilor din Romania;

renne

Subiecte: Amintiri, Ganduri, Media, Personal, Politica, Siteuri, TV, ziare | 86 Comentarii »

86 Raspunsuri la “Cristian Tudor Popescu, omul care nu rade niciodata”

  1. Gogu Says:
    18, 11, 2009 la 7:11 am

    Domnule CT Popescu !
    Sunt un pensionar ,va rog sa-mi spune-ti : cine ar fi mai bun pentru presedinte (al Romaniei ?) ca sa-l votez ?
    Multumesc anticipat pentru indicatie ! Stima si respect !

  2. giorgio Says:
    29, 01, 2010 la 10:55 am

    ctp cel mai nespalat om pe care lam vazut .

  3. dada Says:
    19, 05, 2010 la 11:12 am

    Domnule Popescu,

    Va admir si va respect, drept pentru care va rog sa aveti in vedere cateva subiecte pe care eu le consider de luat in seama in aceasta perioada de alienare a poporului roman.
    1. de ce dupa 20 de ani, tara a saracit rau de tot, oamenii buni sau bajenit, cei care au ramas sunt bolnavi, flamanzi si nefericiti?
    2. de ce nu mai avem resursele naturale pe care le aveam, unde sunt banii din exploatarea lor?
    3. de ce trebuie ca un aviator sa fie egal in drepturi banesti cu un paznic?
    4. de ce simonele senzuale sunt mai apreciate decat dna doctor Monica Pop?
    5. de ce nu se legalizeaza prostitutia? o categorie de femei ar fi protejata, statul ar primi impozitul si alte beneficii.
    6. de ce nu se verifica ” pe bune” ONG-urile, acolo sunt o parte din banii nostrii, este corect ca acele fundatii sa justifica public ce au facut cu banii.
    7. de ce s-a distrus invatamantul. Eu am facut liceul de mate fizica Dimitrie Cantemir, promotia 85.Dl Popescu, se facea carte si culmea, cu placere. Stiti de ce? Pentru ca aveam profesori foarte buni si respectati.Oare, nu trebuie sa devenim o masa amorfa, usor de manipulat?
    8. de ce nu mai exista sanatate, de ce medicul este ridiculizat si demonizat? Oare, pentru ca acea masa amorfa trebuie subtiata de la 22 mil pe la vreo 10-15 mil.
    Doresc tare mult sa cititi acest mesaj si sa faceti ceva, dvs puteti.
    Cu stima pt dvs si sila pentru politica
    Un cetatean revoltat

  4. mariuca papa Says:
    27, 09, 2010 la 9:15 am

    va admir d-le CTPopescu. sunteti un adevarat ziarist. eu va privesc ,va ascult si deseori vad si un zambet in ochii d-voastra. asta numai atunci cand din vorbele d-voastra se intelege ce vreti sa scapam de ‘iulizionistii”pe care acesta tara amarata ii are la putere.v admiram noi cei care avem sange de romani..adevaratii oameni ai acestei tari care acum iesim in strada sperand ca ipocritii vor disparea iar averea lor ,macar in proportie de 50 % daca este luata scapam noi care acum suntem saraci de necazuri. hai1 frati roman sa-i aalungam dracului de aici..si poate,poate un altul va venii si va fii cat de cat mai bine. Mai bine,,celor care muncesc..care vor si stiu cei munca dar nu au unde pentru ca locurile unde se cere adevarata profesie sunt ocupate de lenesi si prooosti..da dar ei sunt PDL-isti sau fini sau nepoti,sau da-i incolo…Meseriasi stau acasa locurile lor fiind ocupate mai exact cumparate de nemernici…D-le CT Popescu hadeti nu ne parasiti..loviti ,in scris si verbal in molustele de la conducere si ..

  5. claudi Says:
    16, 10, 2012 la 6:55 pm

    nu va suport si mai mult am ALERGIE cand aud nume….. asta, ami pare rau,VADIM E MARE!!!

  6. MichaelFef Says:
    24, 08, 2021 la 2:46 am

    my friends and I have been hoping for. This kind of up to date info here on the repository is superb and needed and is going to assist me in our studies a ton. It looks like all of the members here has a large amount of specifics concerning the things I am interested in and the other links and types of info like wise show it. I’m not typically on the web during the day however when I get a break im usually researching for this kind of knowledge or things closely related to it. If someone gets a chance, take a look at my website. Shock Absorbing Golf Grips

  7. Glenncig Says:
    30, 09, 2021 la 11:51 pm

    hi

  8. AllenAlers Says:
    01, 10, 2021 la 1:46 pm

    Hello. And Bye.

  9. MichaelFef Says:
    02, 10, 2021 la 8:03 pm

    my friends from work and I have been searching for. This kind of up to date info on the website is one of a kind and helpful and will assist my kids and I in our studies a bunch. It shows that all of the members here acquired a large amount of info regarding interesting topics and other pages and types of info definitely show it. Typically i’m not on the internet during the week but when I have a drink I am usually searching for this kind of knowledge or things closely related to it. If someone gets a chance, have a look at my website. ProSoft Vibration Inserts

  10. Frankhap Says:
    15, 10, 2021 la 5:40 pm

    Hi Frontline shredding Inc is proud to have provided dependable and keenly priced file shredding in the Seattle area for nearly 25 years. Since we are 100% Non-franchised, family owned and operated means we carry a lot of joy in the quality of our work, as well as the awesome customer relationships we have built over the years. Our state of the art fleet of industrial grade shred trucks will travel right to your doorstep, office building, or storage unit and safely dispose of your documents on location. That way there is no doubt that your information has been shredded, before we leave the lot. Our on-site shredders easily shred through staples, pins and most file related material, that way no sorting is ever required. Without a doubt, the thing that keeps our clients coming back after all these years are our awesome team members. All of our employees are part of our family, which means we value our customers and treat them like family With Frontline Shredding you get the secure and confidential paper shredding your business needs, with the old school customer service you deserve. We offer a range of services from one time shredding, all the way to daily scheduled pickups, all without signing a contract. Everyone likes saving money with on-site drop off shredding. Same awesome shredding experience, new low price. Visit us down in bothell.

  11. BrittneyDync Says:
    18, 10, 2021 la 12:51 pm

    Error 212 origin is unreachable

  12. RandyBiamy Says:
    18, 10, 2021 la 6:55 pm

    Hello. And Bye.

  13. MichaelVax Says:
    29, 10, 2021 la 6:09 am

    HI

  14. AllenAlers Says:
    09, 11, 2021 la 2:24 pm

    Hello. And Bye.

  15. MichaelFef Says:
    10, 11, 2021 la 2:31 am

    my friends and I have been looking about lately. This kind of specifics on the blog is truely great and appreciated and will assist me in our studies all throughout the week. It shows that the site gained a lot of info concerning interesting topics and this page and other categories and information definitely show it. I’m not usually on the internet during the night however when I get a break im usually avidly searching for this type of information and stuff similarly having to do with it. If anyone gets a chance, take a look at my website. [url=https://www.shaftease.com/product/shaftease-golf-shaft-vibration-dampening-inserts-pack-of-9/]ProSoft insert tool[/url]

  16. MichaelRog Says:
    20, 11, 2021 la 3:20 am

    Wow! Nice!

  17. Charleslip Says:
    24, 11, 2021 la 3:46 pm

    my cohorts have been looking about lately. This kind of information on the website is truely great and needed and is going to assist my friends at work in our studies all throughout the week. It is obvious this network acquired a lot of details about the things I am interested in and other pages and types of info also show it. I’m not usually on the internet all day long but when I have some time i’m usually perusing for this kind of information and others closely related to it. If someone gets a chance, have a look at my site. [url=https://elpasodisabilitylawyer.com/lupus-and-social-security-disability-benefits/]trial work period self-employment in socorro, texas[/url]

  18. AllenAlers Says:
    24, 11, 2021 la 11:38 pm

    Hello. And Bye.

  19. Stevengef Says:
    02, 12, 2021 la 10:22 am

    I offer acedemic learning English. our group can edit all types of documents for university authors and students. Our staff carefully read through your content and other documents, scouting for and correcting all problems that hamper the clarity of the virtue of your work. Our mission is simply helping you polish your paper, and to assist you with intelligent editors in an simple and affordable way. Ivy League Editors is a document editing service designed, and to provide you with experienced and intelligent editors at a reasonable rate. After years of being students, editors, and writers, all of us sincerely believe that gifted academics provide the highest quality of editing. every of our staff are graduates of Ivy League or Ivy League-level schools and are well-read in many different schools including English, political science, sociology, law, history and philosophy. All of our editors attended or attend an Ivy League or Ivy League-equivalent university and have the best experience editing papers in various disciplines and genres. look at my company site [url=https://www.teacheasyenglish.org/contact/]How to develop an American accent[/url]

  20. Charleslip Says:
    07, 12, 2021 la 11:38 pm

    I have been hoping about. The niche of knowledge on the treasure trove is excellent and helpful and is going to assist my wife and I in our studies significantly. It is obvious this network acquired a large amount of specifics about subjects on the site and other pages and info like wise show it. I am not on the web when I am busy although when I am bored im always avidly hunting for this type of knowledge or others similarly related to it. If anyone gets a chance, have a look at my website: [url=https://elpasodisabilitylawyer.com/schizophrenia-and-disability-benefits/]local disability lawyers near me in san elizario, tx[/url]

Comentarii

căutare personalizată