Ultimele articole

Comentarii recente

Categorii Google

Categorii

Validari


« | Pagina principala | »

Universul, Timpul si Spatiul, finite sau infinite?

Scris de Alex Sima | 03, 02, 2009

***** Am azi pentru voi o problema filozofica, in special pentru ca la mine e foarte frig si am stat mult sub plapuma, avand astfel timp suficient sa ma gandesc la te miri ce scenarii fanteziste.

***** Asadar, iaca si buclucul:

– Daca Universul e in expansiune, inseamna ca e infinit? Nu neaparat.
– Daca Universul nu e in expansiune, inseamna ca e finit? Nu neaparat.

***** Aceasta mica problema se iveste datorita contributiei a doi indivizi nabadaiosi, Spatiul si Timpul. Pentru ca:

– Un Univers limitat ca Spatiu, dar cu Timpul curgand la infinit, devine si el infinit.
– Un Univers infinit ca Spatiu, dar cu Timp finit, devine finit.

***** De aici, am desprins alte idei:
– Intr-un Univers infinit, Timpul trebuie sa fie infinit, indiferent de directia in care curge. Daca Universul este infinit si Timpul curge inspre “inainte”, atunci, mai devreme sau mai tarziu, orice este posibil. Orice situatie care ii trece sau nu omului prin minte, de fapt, absolut orice lucru, va avea sansa de a se intampla, cel putin o data.
– Intr-un Univers infinit, orice e posibil, cu exceptia unui singur lucru: Ca acesta sa ia sfarsit.

***** Pentru ca Universul sa fie infinit, am stabilit ca e obligatoriu ca Timpul sa nu se opreasca. Dar cu Spatiul cum ramane?
– Daca Spatiul e finit, atunci Timpul va curge doar in interiorul sau.
– Daca si Spatiul si Timpul sunt infinite, atunci nu e numai posibil ca orice lucru sa se intample la un moment dat, ci si ca orice lucru sa se intampel simultan cu toate celelalte. Practic, existenta mai multor Universuri in interiorul unuia singur, cu evolutii paralele.
– Daca Spatiul e infinit si Timpul e finit, atunci mai devreme sau mai tarziu, Universul va inceta sa mai existe.
– Daca Spatiul si Timpul sunt finite, asta implica aceeasi finalitate ca varianta precedenta. Cu exceptia cazului in care Timpul se termina dar continua sa curga in alt sens decat “inainte”. Dar astfel, starea de infinit e falsa, pentru ca posbilitatile sunt finite in interiorul unui sistem inchis.

* Nota: Starea de expansiune in care Universul se afla poate sa insemne si ca el se extinde si se contracta periodic, intr-un Spatiu finit.

***** In concluzie, iata intrebarile mele:
1. Crezi ca Timpul e finit sau infinit? De ce?
2. Crezi ca Spatiul e finit sau infinit? De ce?
3. Crezi ca Universul e finit sau infinit? De ce?
3. Intr-un Univers infinit, e “indicat” sau nu sa fii spiritual, tinand cond ca posibilitatea ca Dumnezeu sa existe e de fapt o certitudine? De ce?
4. Ce scop poate avea viata (existenta in general) intr-un Univers (finit sau infinit, dupa cum a fost raspunsul la intrebarea numarul trei)?

***** Patru intrebari simple, la care un raspuns simplu poate sa-ti arate nenumarate lucruri despre propria persoana. Sau cel putin asa ar trebui.

***** Hmm, cred ca o sa transform postul asta intr-o leapsa, ca sa-i mai diminuez accentele apocaliptice.

***** Asadar, catre:
Lori Modoran, ca sa vedem cum vede problema misterioasa si indescifrabila gandire feminina;
Horia Ursu, pentru ca are imaginatia unui fan S.F.;
Dan Catana, pentru ca e un om credincios;
Daniel Ionascu, pentru ca mi-am adus aminte de discutiile similare avute in facultate;
Adrian Ciubotaru, pentru ca ii place sa filozofeze si il mai citesc din cand in cand;
Oane Vladimir, Vitalie Cojocari, George Hari Popescu, Dogaru Dragos, pentru ca sunt curios.

***** PS: V-am folosit numele si nu poreclele, in ton cu nota serioasa a textului.

***** PPS: @ Restu’, adica cei care nu v-ati vazut numele scrise mai sus, dar va simtiti inclinati sa raspundeti bolboroselilor unei minti (trans)lucide: Va sta la dispozitie optiunea “Comentarii”.

renne

Subiecte: Ganduri, Personal | 169 Comentarii »

169 Raspunsuri la “Universul, Timpul si Spatiul, finite sau infinite?”

 1. Stefania Says:
  03, 02, 2009 la 12:23 pm

  1. Crezi ca Timpul e finit sau infinit? De ce?

  Timpul este finit. Este un sistem de cuantificare a cunoasterii noastre. Cunoastere care este infinita, pana se ajunge undeva la constiinta lui Dzeu. In momentul cand dorintele noastre se sincronizeaza/indeplinesc instantaneu, timpul inceteaza sa mai fie un sistem de control. Adica se poate numara in continuare, dar nu mai are nicio semnificatie pentru noi, pentru ca vom incepe sa punem baza din ce in ce mai mult pe capacitatile noastre intuitive, telepatice si empatice.

  2. Crezi ca Spatiul e finit sau infinit?

  Spatiul deja se termina atunci cand incepem sa discutam despre timp. Un dulap este finit. Un peisaj este finit. etc.

  3. Crezi ca Universul e finit sau infinit? De ce?

  Universul este din punctul meu de vedere un cordon care porneste pe baza unui spatiu (o imagine 3d) care evolueaza in timp. Spre exemplu, un dulap, care incepe sa se degradeze. Pur si simplu apare ca un film. Eu consider ca fiecare om traieste in propriul lui univers paralel, in care poate fi perfect stapan pe spatiu si pe timp. El decide ce face, cu ce face si in ce timp face.

  3. Intr-un Univers infinit, e “indicat” sau nu sa fii spiritual, tinand cond ca posibilitatea ca Dumnezeu sa existe e de fapt o certitudine? De ce?

  Intrebare pe atat de interesanta, pe atat de dificila. Pana la urma am ajuns la concluzia ca acest Dumnezeu ne ajuta sa ne sincronizam mai bine cu ceilalti. Asta ca sa nu spun ca deja toate intalnirile si interactiunile sunt deja stabilite, ca un fel de coarde elastice, energetice sau magnetice. Nu te intalnesti azi, te vei intalni maine. Oricat de incurcat ar ajunge un elastic, ori se va descurca, ori se va rupe. Cel mai eficient este sa se rupa cat mai repede… inainte sa absoarba prea multe din fiecare.

  4. Ce scop poate avea viata (existenta in general) intr-un Univers (finit sau infinit, dupa cum a fost raspunsul la intrebarea numarul trei)?

  Pai… urmarirea propriei noastre energii, al propriului cordon de univers, sau destin. Sau fericire, cum se spune. Atat timp cat suntem aici nu putem decat sa ne ajutam intre noi pentru a ne descurca toate legaturile. Inca suntem conditionati de nevoile fizice, fiziologice si biologice si va trebui sa le indeplinim, in masura in care avem elementele necesare. Tu ti-ai facut un portal, ai trafic, primesti bani, mananci, simti ca traiesti, deci… iti implinesti destinul.

  Sper ca a fost de folos interactiunea mea 🙂

 2. Zeratul Says:
  03, 02, 2009 la 1:04 pm

  1. Crezi ca Timpul e finit sau infinit? De ce?

  Timpul este infinit fiindca exista doar in acceptiunea umana. Este o notiune creata de oameni si unanim acceptata ce reprezinta distanta dintre modificarile trupului uman (si in mare, ciclu viata moarte).

  2. Crezi ca Spatiul e finit sau infinit? De ce?

  Tinde catre infinit. Se expandeaza fara limite. Daca ar avea limite cel mai probabil la atingerea lor ar incepe sa se contracte, deci rezulta ca totul inclusiv timpul ar fi finit.

  3. Intr-un Univers infinit, e “indicat” sau nu sa fii spiritual, tinand cond ca posibilitatea ca Dumnezeu sa existe e de fapt o certitudine? De ce?

  Indiciat sa fii spiritual. Totusi a fi spiritual nu este o actiune logica ci una emotionala. In univers exista o energie suprema la care absolut toti suntem conectati. O energie omniprezenta dar invizibila. Daca a fi spiritual inseamna a aloca mai mult timp cunoasterii si intelegerii acestui lucru precum si a imbunatatirii relatiei dintre tine si acea energie, atunci este chiar un lucru vital. Acea energie se poate numi Dumnezeu sau Allah sau Buddha sau cum vrei, important este ca exista.

  4. Ce scop poate avea viata (existenta in general) intr-un Univers (finit sau infinit, dupa cum a fost raspunsul la intrebarea numarul trei)?

  Scopul vietii nu poate fi decat viata insasi.

 3. Horeat Says:
  07, 02, 2009 la 10:54 am

  Spatiu e in legatura cu timpul, expansiunea spatiului catre infinit, duce si o expansiune unidirectionala a timpului,…..cum am spus catre infinit dar asta nu insemna neaparat in linie drepta, ci la un momment dat cand raportul dintre expansiune si materie devine instabil spatiul se curbeaza ca tmp si materie in el insusi.
  Concluzie …deocmandata spatiul si timpul este infinit…dar in el insusi.
  Cu stima

 4. gab Says:
  18, 02, 2009 la 7:01 pm

  imi lene sa raspund… dar in mare parte raspunsurile la intrebarile spatiu si timp si Dumnezeu sunt explicate aici:

  http://thetruth.uv.ro/_books/_answ_book/Cap_01.html#operationalscience

  EDIT: Am decis sa aprob comentariul si sa las linkul, desi nu il consider relevant. Data viitoare, incearca sa treci peste lene si scrie.

 5. tutuianu gheorghe Says:
  26, 09, 2010 la 12:29 pm

  Raspund punctual:
  1. Timpul este finit, pentru ca:
  -timp in sine nu exista;
  -exista durata unui lucru (fenomen);
  -exista departarea in timp intre doua lucruri (fenomene); -deci timpul presupune existenta lucrurilor (fenomenelor), care in lumea noastra (a se intelege Universul nostru) sunt cu certitudine, finite.
  2. Spatiul este finit, pentru ca :
  -spatiu absolut nu exista;
  -exista intinderea lucrurilor (fenomenelor), pe care noi o percepem ca forma dinamica a acestora;
  -deci spatiul este legat de existenta lucrurilor (fenomenelor), care, asa cum am subliniat la punctul 1, sunt cu certitudine finite.
  3. Universul este finit, pentru ca:
  -indiferent de pareta carei teorii despre lume si viata ne situam, acesta (Universul) are un inceput;
  -fiind limitat (avand un inceput), calitatea lui de infinit este nula.
  Intrebarea legata de spiritualitate, nu cred ca este corect pusa, deoarece ea nu vizeaza comportamentul placut al unei persoane, in mijlocul prietenilor sai. Omul trebuie (avand in vedere ipostaza sa de moarte morala in care se afla) sa se ingrijeasca de dezvoltarea sa spirituala, de mentinerea si intarirea partasiei cu Dumnezeu, in asa fel incat sa ajunga sa se renasca moral.
  4. Intre lucrurile (fenomenele) din Univers, omul intruneste cele mai multe dintre calitatile cu care acestea se prezinta, el situandu-se in varful piramidei. Aici trebuie sa ne hotaram ce alegere facem (ce teorie acceptam), pentru a ajunge la scopul vietii (al existentei in general). Dintre multele teorii despre lume si viata cunoscute in prezent, singura care ne ajuta in atingerea acestui deziderat, este teoria creatiei si sustin acest lucru deoarece toate celelalte, in mod independent, n-au reusit sa fie coerente pana la final, sfarsind fiecare in cate o fundatura. Acceptand teria creatiei, trebuie sa ne reamintim pozitia decazuta in care se afla omul (ipostaza de moarte morala), de aici rezultand si scopul actual al vietii (existentei in general) si anume:
  -pe de o parte, renasterea morala a omului (dobandirea mantuirii), prin marturisirea Domnului nostru Isus Hristos, care a finalizat pe cruce lucrarea sa de substitutie si care a inviat din morti, biruind moartea si dandu-ne speranta si noua, sa reinviem din moartea noastra morala;
  -pe de alta parte, redobandirea treptata a stapanirii omului peste intreg Pamantul, prin cunoastere stiintifica si revelatie dumnezeiasca.

 6. Calin Says:
  16, 06, 2011 la 9:30 am

  E imposibil ca universul acesta sa apara dintr-un bing bang(un Bum:))_ E prea mare si cred ca sunt si alte universe pralele .E imposibil deoarece este foarte multa energie si o foarte buna aliniere a planetelor chiar perfecta atata materie nu se poate face din niste praf dala niste elemente chimice si un pic de caldura….dar astea de unde au aparut trebuiesc facute daca universul nu exista inainte de bing bang atunci,,,(ca si cum omul creaza pixul asa si dumnezeu universul)..big bangul -exclus.DA universul este infinit o dovada pe care toti ar trebui sa o stie este biblia -in apocalipsa spune ca sfarsitul este doar pentru neamul acesta de oameni (curvarii,vrajitorii si inchinatorii la idoli) el va fi lepadat de satan si si draci aia 6 cu satan si bine si resstu,,..si vom trai (cei scrisi in cartea vietii) in cetatea Israelului nou.Iata deci un nou inceput nu un sfarsit al lumii cu totul …sper ca ati inteles.Mai explicit (cititi biblia) nu am dreptul sa va spun greseli
  Multumesc

 7. vrajala Says:
  26, 08, 2011 la 1:28 am

  Eu sper ca asta ultimu calin glumeste, ar fi cam grav daca nu. oricum majoritatea sunteti amuzanti in nestiinta voastra. intrebarile despre univers sunt explicate demonstrate, mai deschideti si voi o carte din cand in cand ca nu va omoara. intrebarile legate de sensul vietii si dumnezeu sunt cele in care se poate lansa o opinie proprie fara sa fie nevoie de o sustinere logica macar.

  lucrul care il face pe calin sa isi dea seama ca big bang nu are cum sa fi existat e ca universul e prea mare:))) dar vine a doua lamurire care ma linisteste: planetele sunt cam aliniate(aici e clar, doar se stie ca lui dumnezeu ii plac liniile drepte, il fascineaza chiar, e lucrarea lui, nu are cum sa fie allah ca el avea alt stil, mergea mai mult pe ideea de linie franta)

  biblia in schimb e un lucru cert, sunt sigur de existenta ei nu e ca big bengul, mi se pare ca am si eu una in biblioteca deci sigur exista. si lucrurile spuse in biblie sunt sigur adevarate, asa au spus cei care le-au scris si mergand pe ideea de baza ca e sanatos sa crezi tot ce iti spune oricine, oricand, oriunde fara sa te gandesti, atunci ce ne mai tot batem capu aici, e totul foarte clar.

 8. zmozeroteriloren Says:
  06, 12, 2022 la 9:18 am

  Very interesting topic, appreciate it for posting.

 9. Momentum Fitness Says:
  10, 12, 2022 la 1:05 am

  You are my aspiration, I own few web logs and infrequently run out from to post .

 10. ray ban rb3548n Says:
  17, 12, 2022 la 12:45 pm

  I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 11. capa para sofá retrátil e reclin vel Says:
  17, 12, 2022 la 10:08 pm

  I am impressed with this site, real I am a big fan .

 12. How to Write a Business Plan for a Baths Made Of Ceramic Business Says:
  17, 12, 2022 la 11:39 pm

  I really value your work, Great post.

 13. Handbook Guide to a Monteverdi - 375L HIGH SPEED (Classic Handbook Car Guide) Says:
  19, 12, 2022 la 2:06 am

  Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 14. gacor slot Says:
  19, 12, 2022 la 8:14 am

  I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite sure I will learn a lot of new stuff right here! Good luck for the next!

 15. MPO212 Situs Judi Slot Online Deposit Via Pulsa Terpercaya Says:
  19, 12, 2022 la 10:12 am

  I’m so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 16. pragmatic88 Says:
  19, 12, 2022 la 1:43 pm

  Hi there! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my iphone 4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this issue. If you have any suggestions, please share. Appreciate it!

 17. jambitoto Says:
  19, 12, 2022 la 5:15 pm

  Thanks for sharing superb informations. Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and just could not come across. What an ideal site.

 18. Gacor138 Says:
  19, 12, 2022 la 9:04 pm

  certainly like your website however you need to test the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to inform the truth then again I will definitely come again again.

 19. treppenlift vergleich Says:
  20, 12, 2022 la 6:46 am

  hello!,I love your writing very a lot! share we keep up a correspondence more about your post on AOL? I require a specialist in this space to resolve my problem. May be that’s you! Taking a look ahead to look you.

 20. ak29king Says:
  21, 12, 2022 la 3:48 am

  Pretty! This was a really wonderful post. Thank you for your provided information.

Comentarii

căutare personalizată