« A fost sau n-a fost? | Pagina principala | Sherlock Holmes »
Terminator Salvation
Cronica postata de George Constantin | 23, 12, 2009
Film: Terminator Salvation;
A aparut in anul: 2009;
Revitalizarea seriei Terminator a parut inca de la inceput un proiect sortit esecului. Oricat de buni ar fi fost oamenii implicati in realizarea unui nou film din serie, era imposibil sa te ridici la nivelul primelor doua productii care reprezinta un etalon pentru filmele SF si de actiune. Faptul ca regia peliculei era semnata de un regizor semiobscur, cu un nume de scena din trei litere a fost un alt semn rau. Mai adaugam la asta si faptul ca James Cameron, parintele filmelor originale, nu a fost de acord cu proiectul si totul parea pierdut. Si totusi al patrulea film din seria Terminator a fost facut si ce a iesit am vazut cu totii in vara acestui an.
Voi spune de la inceput ca am apreciat mult primele doua filme din serie. Au fost si inca sunt productii pline de originalitate care au marcat fara indoiala istoria filmului. Noua abordare pe care o propunea Terminatorul anului 2009 si trailerele promitatoare m-au facut sa nutresc sperante ca proiectul nu o sa fie un fiasco. Pentru mine cel mai mare semn de intrebare a fost regia filmului. Despre acest McG nu stiam decat ca a mai regizat Charlie’s Angels, We Are Marshall, cateva videoclipuri si a produs mai multe seriale printre care The O.C. si Supernatural. Experienta individului nu prea oferea motive de optimism cu privire la noul film, dar in final nu regia a fost cea care m-a dezamagit.
Terminator Salvation muta actiunea seriei in viitor, mai precis in anul 2018, an in care John Connor, interpretat de Christian Bale, alaturi de membrii miscarii de rezistenta incearca sa opreasca expansiunea retelei Skynet si sa castige razboiul impotriva masinilor. Aparent, dupa cum se explica in Terminator 3, Ziua Judecatii nu poate fi impiedicata (deci Arnie a alergat ca nebunul degeba in partea a doua) ci doar intarziata, asa ca in 2018 Skynet este iarasi la putere si omenirea este iar in pericol. Nici nu vreau sa detaliez varza pe care acest nou fir epic o produce in povestea generala a lumii din Terminator. Va las pe voi sa va bateti capul cu intrebarile nou aparute. Noi trebuie sa ne descurcam cu John, intruchipat de un Bale care isi da toata silinta si reuseste sa scoata o prestatie decenta in pielea unui personaj plat de care oricat te-ai stradui nu poti sa te atasezi. Connor al nostru nimereste in mijlocul unui plan diabolic al megacalculatorului care controleaza reteaua masinilor, plan care implica un nou tip de robot, rapirea lui Kyle Reese (tatal lui John), care e doar un pustan, niste baieti de la comandamentul Rezistentei care vor sa rada tot ce misca pe suprafata planetei (in film John inca nu a ajuns conducatorul suprem al Rezistentei) si alte elemente pe care cu siguranta le-ati mai vazut prin alte filme.
Astfel ajungem la una din marile dezamagiri ale filmului: scenariul. Povestea in sine are mult potential si mutarea actiunii in viitor a fost o idee destul de buna dupa parerea mea. Punctele forte ale scenariului se opresc insa aici. In continuare filmul te poarta prin momente interesante uneori, dar care iti lasa impresia ca le-ai mai vazut undeva. Aceasta senzatie este accentuata si de dialogurile seci si previzibile, care strica si momentele care reusesc sa fie interesante. Personajele in marea lor majoritate sunt plate si total neinteresante, iar incercarea de a aduce un omagiu filmelor originale prin folosirea replicilor pe care Arnold le-a facut celebre este un efort penibil.
Scenariul nu ar fi fost totusi atat de prost daca ar fi dezvoltat mai mult singurul personaj care reuseste sa conteze: Marcus Wright. Interpretat de Sam Worthington, Marcus este un nou tip de robot, un model de infiltrare cu o parte umana realizat pornind de la corpul unui condamnat la moarte executat in 2003. Personajul lui Worthington ar fi trebuit de fapt sa fie in centrul atentiei si lupta sa interioara dusa intre partea sa umana si cea robotica puteau crea o legatura intre spectator si personaj. Din pacate insa prestatia actoriceasca a tanarului actor, care este una cu mult peste medie, nu reuseste sa salveze personajul care de la bun inceput a fost prost scris. Este mare pacat pentru ca sunt momente in film cand Worthington straluceste si cand meditatia sa asupra conditiei umane in raport cu masinile te acapareaza. Aceste momente sunt insa stricate de replicile fade si personajele de carton.
Spuneam mai sus ca nu regia a fost cea care m-a dezamagit. Primele 15 minute ale filmului sunt chiar impresionante din punct de vedere regizoral cu miscari ale camerei destul de originale. De aici insa lucrurile o iau in jos si lipsa de experienta a regizorului isi spune cuvantul. Totusi nu am intalnit nimic cu adevarat deranjant, cu exceptia catorva taieturi de montaj proaste. Regia de imagine este chiar buna, lumea creata fiind una credibila, tonurile de gri functionand perfect pentru crearea universului postapocaliptic. Ar mai fi de spus ca efectele speciale sunt bine realizate si nu sunt folosite in exces pentru a deveni deranjante.
In final ramanem cu un blockbuster tipic de Hollywood, care te distreaza pentru 2 ore si atat. Eu personal am fost dezamagit pentru ca am simtit ca filmul ar fi putut fi ceva mai mult insa cade victima politicilor comerciale ale studiourilor. Nu pot spune ca Terminator Salvation e un film slab, dar e un film care dezamageste la multe capitole, in special datorita mostenirii „grele” a seriei pe care o are in spate.

Subiecte: Actori, Filme | Nici un comentariu »