« Avatar | Pagina principala | Cartea lui Eli »
Dr. Parnassus
Cronica postata de Stefan Toma | 20, 01, 2010
Film: The Imaginarium of Doctor Parnassus;
A aparut: 2009 la ei, 2010 la noi;
The Imaginarium of Doctor Parnassus este un film plin de magie, care se bazeaza pe abilitatea spectatorilor de a isi pune in miscare visele, lucru care nu devine deloc contrastiv filmului ci complementar. “Poti sa pui un pret pe visele tale ?” mi se pare principala sintagma descriptiva a peliculei. Insa ce-i extraordinar la acest film nu este numai puterea imaginii si a personajelor, care te face pur si simplu sa te pierzi in lumea doctorului Parnassus ci amestecul de realism si magie, palpabil si improbabil.
Povestea pe al carei fundal se desfasoara filmul este una deosebit de aproape de marginile veridicitatii dar cumva, se balanseaza pe linia subtire dintre real si imaginar. Acum multe secole, doctorul Parnassus face un pariu cu diavolul. Doctorul castiga pariul si isi primeste premiul: nemurirea. Insa si diavolul isi asteapta partea lui: orice copil care ii apartine doctorului, isi va parasi parintele si va intra in custodia diavolului atunci cand implineste 16 ani. Pentru a isi proteja fiica de intentiile diavolului Nick, Parnassus incearca sa isi castige fiica inapoi printr-un alt pariu cu acesta, care ii va purta pe cei doi pe taramurile unei batalii eterne. De partea sa se afla insa Imaginarium-ul, un taram al viselor, al dorintelor ascunse. Doctorul Parnassus poseda darul de a controla imaginatia oamenilor ce intra printr-o usa-oglinda catre locul unde visele le sunt materializate. Efectul pe care calatoria in lumea nazuintelor este comparabil cu efectul cathartic al artei: oamenii renunta la bunurile lumesti, fiind purificati si rupti de aceasta lume materiala.
Distributia pe care Terry Gilliam a orchestrat-o in asa fel incat peisajele filmului sa aiba si un suflu, nu numai o grandoare specifica cuprinde actori laureati ai marelui ecran.
Christopher Plummer (The Insider, The Sound of Music) il interpreteaza pe doctorul Parnassus, un fost calugar care a devenit in urma unui pariu cu diavolul Nick un magician autohton. Heath Ledger (The Dark Knight, Brokeback Mountain) se afla in pielea lui Tony, un tanar misterios care se alatura trupei doctorului pentru a revolutiona viziunea asupra Imaginarium-ului (si nu numai). Lily Cole (St Trinian’s) este un supermodel care o interpreteaza minunat pe fiica lui Parnassus, Valentina. Chiar daca filmografia acestei domnisoare abia numara 4 filme, rolul pe care l-a jucat in aceasta productie merita sa ii asigure alte contracte pe viitor. Verne Troyer (Austin Powers) il interpreteaza pe piticul sarcastic Percy, partenerul de nadejde al doctorului. Andrew Garfield (Boy A, Lions For Lambs) intra in pielea lui Anton, un tanar component al trupei, care se indragosteste de Valentina. Iar Tom Waits (un muzician de succes care are cateva aparitii si pe scena filmelor) ii da viata diavolului Nick. Pe de alta parte, Johnny Depp (Secret Window, Edward Scissorhands, Fear and Loathing in Las Vegas), Jude Law (Alfie, The Talented Mr Ripley) si Collin Farrell (Pride and Glory, Miami Vice) il interpreteaza pe personajul lui Ledger, Tony.
Istoria care sta in spatele productiei face ca filmul sa fie cu atat mai savuros cu cat echipa care a produs filmul s-a aflat intr-un moment de cumpana atunci cand unul dintre actorii principali a murit. Heath Ledger este numele lui iar fiecare cinefil a fost intristat la auzul acestei vesti nefaste. Avand insa o buna bucata a interpretarii sale, regizorul Terry Gilliam nu a fost descurajat de acest eveniment, nevoind ca ultima reprezentatie (chiar daca incompleta) a lui Heath Ledger sa ajunga intr-un cos de gunoi cinematografic. Asadar Gilliam nu a abandonat proiectul ci folosindu-se de puterea imaginativa exceptionala pe care o poseda, a rescris scenariul astfel incat sa fie posibila cooptarea altor actori pentru a juca rolul lui Tony, rolul fagaduit lui Ledger. Dar ce mai actori au pasit pe platourile de filmare ale productiei! Unul si unul: Johnny Depp, Jude Law si Colin Farrell. Este pentru prima data in istoria cinematografiei cand un personaj este interpretat de 4 actori. Mai mult decat atat, interpretarea celor 3 actori i-a permis lui Gilliam sa declare ca fiecare interpretare a lui Tony arata o alta fata a lui Ledger.
Terry Gilliam: Le sunt recunoscător lui Johnny, Colin şi lui Jude pentru că au venit în echipă şi tuturor celor care au făcut posibilă finalizarea acestui film. Şi sunt încântat de faptul că interpretarea genială a lui Heath poate fi împărtăşită întregii lumi.
Trupa lui Parnassus alcatuita din fiica sa Valentina, un pitic cinic –Percy- care de multe ori a avut cuvant de spus atunci cand doctorul uita de lumea reala, Anton – un tanar versat care este indragostit de Valentina si Tony, un strain misterios care revolutioneaza Imaginarium-ul. Toti calatoresc cu o trasura supradimensionata, pe care o opresc oriunde vor sa isi deruleze spectacolul. Lucrul asta le da un caracter nomad insa singurele locuri prin care doctorul Parnassus umbla sunt peisajele autohtone ale Londrei si cele mirifice ale Imaginarium-ului.
Charles McKeown, co-scenarist:Nu cred ca am terminat cu aceleasi idei cu care am inceput. Poate ca Doctorul Parnassus este aproape de ideea initiala, dar celelalte personaje s-au schimbat pe parcurs. Valentina, de exemplu, fiica lui Parnassus, s-a schimbat mult, iar celelalte personaje, la fel şi ceilalti în functie de noile cerinte. Am incalcat regulile. Trebuie sa te concentrezi asupra personajului principal. Aceasta este una dintre retetele succesului: sa ai un personaj principal, cu care sa se identifice publicul. Dar aici avem un grup si, desi se numeste DR. PARNASSUS, si el este personajul principal, totul invartindu-se în jurul lui, esti prins si in povestea celorlalte personaje.
Tema imaginatiei neingradite este ideea centrala – importanta imaginatiei asupra felului în care traiesti si sn care gandesti, si asa mai departe – iar asta este în mare parte ideea lui Terry. Eu cred ca acesta depaseste proiectele lui recente. S-a implicat mai mult, este mai aproape de el. Este un film mai aproape de Terry Gilliam decat au fost ultimele lui filme. Terry se adanceste intotdeauna in ceea ce face, cu o energie si o vigoare extraordinare, iar proiectul trebuie sa-i justifice efortul. Cred ca “Brazil” a fost asa si, într-o oarecare masura, “Munchausen”. Are aceasta calitate viscerala, iar Terry se implica cu totul. La acest proiect s-a dedicat 120% si are toate sansele sa sugereze mai mult din personalitatea sa decat toate filmele pe care le-a facut pana acum.
In concluzie, Dr. Parnassus se bazeaza pe ideea ca visele sunt niste componente mult mai importante decat am crede noi si am face bine sa le dam mai multa atentie pentru ca nu stii niciodata cand dai peste un Imaginarium. Imagistica filmului este splendida, existand destul de multe lucruri care sa iti fure privirea, deconcentrandu-te. Distributia este fara cusur iar intrepretarile exclusiv minunate. Tinand cont ca a filmul ii apartine regizorului Terry Gilliam (care a creat printre cele mai nebunesti povesti si peisaje cunoscute cinematografiei) si subiectul este unul original, Dr. Parnassus este cu siguranta unul dintre filmele cele mai bune ale acestui inceput de an.

Subiecte: Cinema PRO, Filme | 1 Comentariu »
26, 01, 2010 la 10:31 pm
[…] punct de vedere cinematografic. Am vazut deja cateva filme bune de tot, culminand cu cel de azi: Doctor Parnassus. Mi-am vindecat in mod miraculos insomniile dupa ce la 5 dimineata am scris o poveste de 8 pagini […]