Ultimele articole

Tag Cloud

actiune Actori animatie Animation bune Cele mai CGI comedie comentate critica desene drama evenimente extern fictiune filmate Filme Fun Fun - Trust me horror Jocuri Johnny Depp lansari legende live movie-trailers Muzica parodii premii proaste Proprii Reclame regizor Reviews romance SF stiri trailere video viitor youtube _Comentator: Adrian Diaconescu _Comentator: Alex Sima _Comentator: George Constantin _Comentator: Stefan Toma

Categorii Google

Categorii

Validari


« | Pagina principala | »

Se7en

Cronica postata de Alex Sima | 15, 12, 2009

Se7en (Seven)Film: Se7en (Seven);
A aparut in anul: 1995;

Coborarea in Infern nu a fost niciodata atat de captivanta si plina de suspans ca in thriller-ul din 1995, Se7en. Pentru ca asta este de fapt filmul: o coborare in Infern, o calatorie printr-o societate moderna decadenta, in viziunea originala si intunecata a regizorului David Fincher.

In Se7en urmarim povestea detectivilor William Somerset (Morgan Freeman) si David Mills (Brad Pitt) care se confrunta cu un criminal in serie extrem de inteligent si periculos, criminal care isi alege victimele pe baza celor 7 pacate capitale. Somerset si Mills se intalnesc la inceputul filmului, intr-un decor tenebros care pune bazele atmosferei dominante a filmului. Primul este pe cale sa se pensioneze in 7 zile, iar al doilea este transferat pentru a ocupa postul ramas vacant. Cei doi se vad pusi in fata unor crime elaborate dupa scenarii bolnave, menite sa scoata in evidenta incapacitatea victimelor de a evita pacatul capital care le-a adus moartea. Aceasta este de fapt premisa filmului care ne poarta alaturi de cei doi detectivi intr-o colatorie in adancul naturii umane.

Putinele indicii pe care misteriosul criminal le lasa in urma ii poarta pe cei doi tot mai adanc in lumea unui „nebun”, asa cum il numeste detectivul Mills. Filmul reuseste foarte bine sa ascunda identitatea antagonistului, iar informatiile pe care le furnizeaza ne sunt relevate in doze mici, lucru care sporeste tensiunea. Dar poate cel mai bun lucru din film este atmosfera. David Fincher reuseste sa creeze o atmosfera intunecata si apasatoare care domina intregul film. Vanatoarea de dovezi si informatii a celor doua personaje principale se desfasoara intr-un decor decadent, al unui oras fara nume, in care mizeria umana iese la suprafata fiind condamnata zilnic de un personaj care pana aproape de finalul filmului nu are nici macar un chip. Petru a pastra tensiunea actorul care il interpreteaza pe criminal a cerut ca numele lui sa nu apara nici pe afisul filmului si nici pe genericul de inceput, iar acest lucru a functionat de minune.

Scenariul este extrem de bine scris, multe dintre replici fiind meditatii profunde asupra naturii umane si a binelui si raului in lumea in care traim. Prestatia lui Freeman este la inaltime, Somerset privind lumea din perspectiva experientei ample pe care o are in viata si in politie. Revelatiile sale cu privire la bine si rau, violenta si oameni fiind menite sa vina in contrast cu gandirea tinereasca si uneori naiva a lui Mills. Asupra lui Mills o sa ma opresc putin pentru ca vreau sa apreciez prestatia extraordinara a lui Brad Pitt. La momentul cand am vazut pentru prima oara filmul imi displacea profund Pitt deoarece il consideram doar un playboy de Hollywood care exploteaza atentia gratuita pe care o primeste. Cu timpul parerea mea despre Bradd Pitt a devenit una mult mai buna, omul dovedind maturitate in profesia sa si aratand ca poate sa joace si roluri complexe, care nu sunt bazate doar pe o prezenta scenica macho.

Totusi parerea mea despre rolul lui din Se7en a ramas aceeasi: Pitt straluceste mai mult ca niciodata, iar rolul parca a fost scris pentru el. Modul pueril in care vede unele lucruri si transformarile pe care personajul sau le sufera trecand printr-o lume a crimei si a pacatului sunt atat de bine exprimate in jocul actoricesc incat chiar si acum consider ca rolul lui David Mills este cel mai bun din cariera lui Brad Pitt.

Exista multe momente puternice in film, dar nu o sa le dezvalui pentru ca as strica mult din savoarea lor. Este de ajuns sa spun ca finalul este unul extrem de bine realizat in ton cu intregul film, iar dialogul dintre detectivi si criminal care pregateste climax-ul este unul foarte bine scris, reusind sa sintetizeze esenta filmului si anume aceea ca in lume exista atat bine cat si rau, iar linia care le desparte este rareori evidenta.

Alaturi de cei doi actori si de misteriosul nostru criminal, a carui personaj este extrem de bine scris si interpretat de… (doar nu credeati ca o sa stric surpriza tocmai la final), in film mai apare si Gwyneth Paltrow in rolul sotiei detectivului Mills. Un personaj bine implementat in poveste care joaca un rol important mai ales spre sfarsitul filmului.

Ar mai fi multe de spus despre Se7en. Regia este foarte buna, iar cadrele si decorurile sunt foarte bine alese. Totusi la capitol tehnic filmul straluceste la regia de imagine, care creeaza perfect atmosfera sumbra care domina. Trimiterile la opere literare celebre sunt foarte dese, iar dintre acestea un rol aparte il ocupa Infernul lui Dante pe care eu il vad ca sursa principala de inspiratie pentru film.

In final nu pot decat sa recomand filmul cu caldura oricui vrea un produs de calitate. Cliseele cinematografice americane sunt lasate la o parte si suntem pusi in fata unei realitati intunecate si plina de violenta. Prestatia actorilor principali si replicile memorabile fac din acest thriller o experienta cinematogrfica de care sigur o sa va amintiti.

VN:F [1.9.11_1134]
Nota filmului:
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Se7en, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

Light

renne

Subiecte: Actori, Filme | Nici un comentariu »

Comentarii

căutare personalizată