« Twilight Saga: New Moon | Pagina principala | Se7en »
Zombieland
Cronica postata de Stefan Toma | 07, 12, 2009
Film: Zombieland;
A aparut in anul: 2009;
Candva mai demult niste oameni care au vazut o comedie potentiala intr-un film serios cu zombie, s-au apucat sa faca un fel de remix al filmului original. Primul pe care pot sa mi-l amintesc este “Shaun of the dead” care este un spin-off dupa “Dawn of the dead”. Ma refer aici la fimle cu zombie nu comedioare cu accent de comic tip soap-opera cum ar fi Scary Movie. “Zombieland” este cel mai recent film ce combina horrorul cu un simt comic iesit din comun. Avantajul lui “Zombieland”este ca nu are de-aface cu spin-offurile serioase, producatorii au putand astfel experimenta pe seama lui cat de mult au dorit. Probabil cea mai buna comedie horror pe care am vazut-o pana acum, filmul incepe prin a arata oameni atacati de zombie (facandu-se exces de slow-mo) totul derulandu-se pe fundal de “For whom the bell tolls” de Metallica. Inca de la inceput am stiut ca va fi cu adevarat un film pe cinste – inceputul este un fel de relatare a presupusului ultim om pe pamant in care acesta spune ca “We used to call it the United States of America now we call it United States of Zombieland”. Iar “We”-ul asta bate apropo la faptul ca nu e chiar asa de singur in toata America. Dar oare ce poate sa fie mai misto la inceputul unui film decat Metallica pe fundal ?
Filmul este regizat de un anume Ruben Fleischer. Tipul asta a dat o lovitura buna cu “Zombieland”, tinand cont ca nu a mai regizat decat vreo 2 filme destul de obscure iar asta acum 5-6 ani. Poate Fleischer este vreo stea nedescoperita a cinematografiei pentru ca se vede ca omului ii place ceea ce face si mai presus de toate, o face bine. Un singur minus ar fi ca ii place prea mult slow-mo si il foloseste in exces oriunde poate fi rost de el. Tot filmul dispune doar de 4 actori, restul fiind figuranti sau zombie.
Woody Harrelson (Seven Pounds, No Country For Old Men, Natural Born Killers) este piesa de rezistenta a filmului. Woody imbraca haina unui personaj pe nume Tallahassee, un fel de westerner fara scrupule care e obsedat de batoanele Twinkie si de Cadillac-ul sau (de care se desparte foarte repede in film). Jesse Eisenberg este Columbus, un adolescent ce si-a petrecut tot timpul liber precedent infectiei jucandu-se World Of Warcraft si fiind inadaptat social. Inca de cand am vazut natura personajului lui Eisenberg mi-am dat seama ca nu el trebuia sa il joace. Personajele de genul asta –adolescenti patetici, virgini si fortat mizantropi- trebuie sa fie jucate de Michael Cera (Superbad, Year One, Juno).
Nu zic ca Eisenberg a facut o treaba proasta insa Cera sigur ar fi intrat mai bine in pielea personajului. Emma Stone (Superbad + diferite aparitii in seriale) joaca rolul lui Wichita, o bad girl care joaca baietii pe degete si care nu are timp de romante desantate. Stone e perfecta pentru rol pentru ca arata bine dar are si p alura de tipa rea atunci cand este nevoie. Iar in rolul celui mai mic personaj, Little Rock, (atat la figurat cat si la propriu) este Abigail Breslin (care a dat niste interpretari bune in Little Miss Sunshine sau Definitely, Maybe). Nu sunt multe de spus despre Little Rock in afara faptului ca este sora mai mica a lui Wichita si o ajuta sa duca la capat niste mici escrocherii pe seama domnilor inamorati de sora mai mare.
Mi-a placut ca fiecare personaj reprezinta o tipologie umana. Tallahassee este tipul care e mereu pus pe treaba si care stie prea bine ce inseamna dragostea si deasemenea stie ca cel mai bine este sa se tina departe de ea. Wichita este the bad girl careia ii pasa doar de sine si care vrea doar sa se distreze si eventual sa escrocheze oamenii, fara urma de resentiment. Columbus este adolescentul auto-exclus, geek intr-o mare masura si stangaci din toate punctele de vedere ce implica relationare interumana. Iar Little Rock este surioara mai mica, care de cele mai multe ori nu este asa cum pare a fi.
In final fiecare are de invatat din experienta si personajele se mai lumineaza putin. In cazul acestui film, ideea ca prieteniile se strang doar atunci cand trec cu bine momentele grele este total valida.
Pana la urma, “Zombieland” nu cred ca este un film bun pentru ca are de-aface cu zombie pusi in situatii foarte comice (desi aceste situatii mi-au smuls multe rasete) ci mai ales pentru ca arata situatii de viata (extreme – insa nu asta-i punctul important) la care este supus un grup de oameni care apar in fata spectatorului ca un fel de familie disfunctionala care se indreapta spre sfarsit. De mentionat este si cameo-ul facut de Bill Murray care se joaca pe sine, scena care tine vreo 15 minute si care te face sa nu te poti opri din ras. Numai laude pentru coloana sonora (Metallica, Van Halen, The Velvet Underground, Blue Öyster Cult si altii ).
Cea mai scurta cale pentru a vedea filmul este sa participati la concursul organizat impreuna cu The Light Cinema si va alegeti cu 2 bilete la film.

Subiecte: Filme, The Light Cinema | 3 Comentarii »
07, 12, 2009 la 9:35 pm
[…] sa o faca. Una dintre cele mai bune comedii horror pe care le-am vazut. Merita fara doar si poate. Aici aveti o cronica mai pe larg a filmului. Sursa: Renne.ro Sursa poza: Flying […]
15, 12, 2009 la 3:14 pm
raspuns la concursiul periodic sponsorizat de Hollywood Multiplex: Regizorul filmului ” Cealalta Irina” este Andrei Gruzsniczki
29, 12, 2009 la 9:45 pm
[…] – O comedie foarte buna despre si cu zombies. O cronica pe larg, puteti citi aici. Nota: […]