Ultimele articole

Tag Cloud

actiune Actori animatie Animation bune Cele mai CGI comedie comentate critica desene drama evenimente extern fictiune filmate Filme Fun Fun - Trust me horror Jocuri Johnny Depp lansari legende live movie-trailers Muzica parodii premii proaste Proprii Reclame regizor Reviews romance SF stiri trailere video viitor youtube _Comentator: Adrian Diaconescu _Comentator: Alex Sima _Comentator: George Constantin _Comentator: Stefan Toma

Categorii Google

Categorii

Validari


« | Pagina principala | »

Dorian Gray

Cronica postata de Alex Sima | 05, 05, 2010

Dorian GrayFilm: Dorian Gray;
A aparut in anul: 2009;

Cu un asemenea tagline “ Forever young. Forever cursed “ ( “Pe veci tanar. Pe veci blestemat” ) ce introduce din start, in mod normal, un dezacord, Dorian Gray, filmul lui Oliver Parker din 2009, pastreaza, ce-i drept, scheletul cartii lui Oscar Wilde dar se distanteaza de aceasta prin cateva aspecte esentiale. Desi nu se bucura de un cast foarte impresionant, poate cu cateva exceptii (Colin Firth in rolul maleficului Lord Henry Wotton si Ben Chaplin in rolul lui Basil), filmul nu “sufera” din acest motiv. Cvasicunoscutul Ben Barnes, cel ce-l insufleteste pe Dorian, confera profunzime acestui personaj dedat placerilor personale.

El este ajutat de intreaga echipa de actori sa realizeze, poate, rolul carierei sale de pana acum avand in vedere ca singurul rol mai notabil a fost cel din “Cronicile din Narnia: Printul Caspian”, film care se incadreaza in cu totul alt gen decat cel de fata.

Rachel Hurd-Wood, ce intrepreteaza rolul Sybilei Vane, actrita care a stralucit in “Parfum: Povestea unei crime”, nu este pusa in evidenta asa cum ar fi trebuit dar se dovedeste de un real ajutor pentru Ben Barnes in construirea personajului masculin.

Pentru cei care au citit romanul lui Oscar Wilde (singurul de altfel publicat de autor), filmul “Dorian Gray” este o ecranizare putin fidela. Tratand teme precum pactul cu diavolul si obsesia tineretii eterne, subiecte preluate din opera faustiana, atat romanul cat si filmul atrag atentia asupra faptului ca, intr-un fel sau altul, timpul nu tine cu nimeni. Tineretea vesnica aduce cu sine, in acest caz, damnarea eterna dupa cum spune si tagline-ul filmului.

Dorian Gray (Ben Barnes) este un tanar de douazeci de ani, ramas orfan, care ajunge in Londra secolului XIX pentru a intra in posesia averii defunctului sau unchi. Imediat el este introdus in stralucitoarea societate londoneza unde ii cunoaste pe Basil Hallword ( Ben Chaplin ), un pictor mediocru si pe Henry Wotton (Colin Firt), un lord ce-l va invata pe Dorian sa guste din toate placerile vietii, inducandu-i acestuia crezul conform caruia pentru a scapa de o tentatie, trebuie sa-i cedezi acesteia. Basil se ofera sa-i picteze lui Dorian portretul sau, acest tablou reprezentand de altfel si opera de arta desavarsita a artistului.

Adept al hedonismului, Lordul Henry sugereaza ca “youth and beauty” (tineretea si frumusetea) sunt singurele lucruri care conteaza cu adevarat in viata dar ca, din pacate, si Dorian trebuie sa se supuna curgerii inexorabile ale timpului. Astfel, Dorian va face un pact cu diavolul in vederea pastrarii tineretii in timp ce tabloul imbatranea. Dar ceea ce parea menit sa dureze etern se dovedeste decat o pura amagire. Tabloul este un reminder al efectelor nocive pe care viata destrabalata a lui Dorian le are asupra sufletului acestuia; fiecare pacat se incrusta adanc in tenul baiatului din tablou.

Sfarsitul filmului este unul previzibil de la un anumit punct desi este modificat de cum era in carte pentru a parea mai spectaculos, probabil.

Viziunea lui Oliver Parker asupra romanului lui Wilde este una originala si aduce un suflu de gotic, atmosfera amintind de scenele din “Sweeney Todd: Barbierul diabolic din Fleet Street ”. Totodata, scenariul (semnat de tanarul Toby Finlay) are elemente inovatoare cum ar fi focul purificator de la sfarsitul filmului ori introducerea unui nou personaj, Emily Wotton (fata Lordului Henry), pentru un plus de prospetime si pentru a dinamiza relatia Dorian-Henry.

Din pacate, rolul lui Rachel Hurd-Wood este destul de superficial si nu i se acorda atata atentie pe cat ar merita. Tanara actrita britanica nu apare mai mult de douazeci de minute in film puse cap la cap, ceea ce este o mare pierdere avand in vedere complexitatea personajului pe care ea il interpreteaza.

Sybil Vane penduleaza intre viata si arta. Ea renunta la cariera sa de actrita mediocra pentru iubirea ce Dorian i-o promisese. Sybil (al carei nume ii tradeaza destinul, “vane” pronuntandu-se exact ca si “vain” adica “zadarnic”) nu va avea puterea de a rezista stilului haotic de viata adoptat de Dorian. Preluand tragicul de la eroinele shakesperiene pe care le interpreta, Sybil se refugiaza intr-o iluzie, cea a iubirii pentru Dorian. Scena sinuciderii tinerei fete nu este prezentata propriu-zis, regizorul avand inspiratia sa sugereze acest lucru, subtilitate ce confera mai multa profunzime. Sybil devine astfel o victima tragica tocmai prin solutia la care a ajuns sa recurga, haul ispititor al mortii chemand-o cand realizeaza ca totul a fost doar o amagire.

Chiar daca, la prima vedere, Sybil pare un personaj secundar, ea are rolul de a scoate in evidenta transformarea prin care trece Dorian. Daca la inceputul filmului, tanarul de douazeci de ani este prezentat ca fiind timid, umil, avand modestia specifica unui copil singur pe lume, pe masura ce filmul se deruleaza iar personajul intra sub influenta malefica a Lordului Henry, Dorian apare ca un personaj alcatuit numai din cinism, artificialitate si hedonism.

Oliver Parker a folosit simbolul tabloului mai mult in sensul metaforic, reprezentand o buna cale de a introduce scene mai mult sau mai putin de groaza. Regizorul nu reuseste insa sa surprinda esenta cartii chiar daca incearca cu unele replici. Mitul faustic al vanzarii sufletului in schimbul tineretii vesnice, cultul tineretii si al frumusetii sunt exploatate in film prin tentatiile la care se deda Dorian, prin scenele orgiastice sau prin teoriile hedoniste ale Lordului Henry dar profunzimea, substanta mesajului se pierde in decorul sumbru al unei Londre de secolul XIX.

Filmul este unul bun pentru cei care cauta genul fantastic sau pur si simplu pentru cei interesati de efecte speciale (“imbatranirea” portretului). Pentru cei in cautarea unei ecranizari fidele a unuia din romanele de referinta ale literaturii universale, as spune sa caute in continuare.

VN:F [1.9.11_1134]
Nota filmului:
Rating: 8.0/10 (3 votes cast)
Dorian Gray, 8.0 out of 10 based on 3 ratings

Light

renne

Subiecte: Filme | Nici un comentariu »

Comentarii

căutare personalizată