« Concertul | Pagina principala | The taking of Pelham 123 »
Surogate
Cronica postata de Stefan Toma | 23, 11, 2009
Film: Surrogates;
A aparut in anul: 2009;
Te-ai gandit vreodata la un viitor in care oamenii pot sa fie in doua locuri in acelasi timp? Dar la un viitor in care oamenii vor putea trai prin intermediul surogatelor, masini care pot lua orice infatisare indiferent de posesor? Cum ar fi sa poti sa stai linistit in casa dar in acelasi timp sa fii si pe strada stiind ca orice s-ar intampla cu surogatul tau, tu nu vei pati absolut nimic? Ar parea un vis. Iata ca Jonathan Mostow a dezvoltat aceasta idee care probabil a trecut prin capul multo SF-isti si a transpus-o intr-un film. Mostow nu este tocmai un regizor prolific in industria cinematografica insa a avut un mare hit: Terminator 3. Regizorul a reusit sa aduca in film doua personalitati ale filmului care probabil ca i-au ridicat si mai mult cota acestuia: Bruce Willis si James Cromwell. Despre primul nu cred ca pot sa zic ceva ce nu a mai fost zis. Interpretand o paleta larga de roluri insa avand o afinitate pentru filmele de actiune, Bruce Willis il interpreteaza pe Tom Greer, un agent FBI care se implica intr-un caz de omucidere. Pe de cealalta parte, James Cromwell a jucat in multe filme de renume precum “W.”,”I,Robot”,”The Queen” ori “Spider-Man 3”.
Insa cum stau lucrurile intre surogate si posesori? Ei bine, actiunile surogatelor sunt pur si simplu o proiectie in realitate a comenzilor operate de mintea posesorului; masinaria fiind complet bionica, imuna la boli si controlabila din toate punctele de vedere. Desi este doar anul 2017, umanitatea a ajuns la un asemenea punct in care oamenii adevarati prefera sa stea in casa, ferindu-se de orice lucru care le-ar putea pune viata in pericol, oricat de mic ar fi acesta, schimband in acest fel realitatea pe una alternativa dar mai sigura. Surogatele sunt inventate si produse pe scara larga de catre VSI, o companie detinuta de Lionel Canter (interpretat de James Cromwell), un om de afaceri destul de duplicitar care lasa mai putin sa se vada decat ar trebui. Astfel, prin intermediul surogatelor lor (care pot sau nu pot sa arate ca posesorii lor) oamenii pot savarsi orice fel de actiuni insa cu pretul contactului lor adevarat cu realitatea. Atunci cand 2 surogate sunt gasite pe jos, cu ochii arsi si cardurile de identificare prajite, FBI-ul intra in scena pentru ceea ce este primul caz de omucidere (mai corect ar fi surogatucidere) de la aparitia masinariilor. Insa acelasi lucru li s-a intamplat si posesorilor.
Desi se punea accentul pe faptul ca orice pericol pe care surogatul al putea sa il intalneasca nu reprezinta nicio amenintare pentru posesor, iata ca in acest caz si acestia au ochii arsi si creierul lichefiat. Daca acest lucru ar fi aflat de catre public, surogatele ar fi abandonate pentru ca scopul pentru care au fost facute, nu ar mai fi indeplinit. Destul de previzibil, exista o organizatie ce este impotriva utilizarii surogatelor, grupuri de oameni care sunt prezente in fiecare oras din SUA, si care traiesc in locuri fortificate in care surogatele nu sunt binevenite, toate grupurile fiind conduse de un anume Profet. Atunci cand Tom Greer descopera ca un membru al acestei organizatii (“Dreads”) a omorat cele doua surogate cu un aparat necunoscut, totul capata amploare iar situatia ajunge la un alt nivel. Daca as spune mai multe as dezvalui din surprize (credeti-ma ca sunt destule) insa tot ce trebuie sa stiti este ca nimic nu pare ce este.
Asadar, un film cu un subiect SF ce este dezvoltat extrem de bine, actori cu roluri convingatoare si credibile iar mai presus de toate, o intriga si o desfasurare a actiunii care stau in picioare. Finalul este putin in coada de peste, lasand loc de interpretari insa nu asta este frumusetea filmelor de genul asta?
Ce este notabil este ca filmul face ca anumite intrebari despre soarta noastra sa incolteasca in mintea spectatorului. Fiecare scenariu utopic sau distopic este intr-o anumita masura posibil iar faptul ca asa ceva ar putea sa existe ar trebui sa ne dea de gandit. Pentru mine, situatia surogatelor si a posesorilor este una cu dus-intors. Mi-ar placea sa pot sa ies pe strada in timp ce ma aflu in casa si sa fiu ferit de orice lucru insa nu as sacrifica realitatea (asa cum o intelegem toti) pentru asta. Asadar lucrurile care par bune in cazul surogatelor sunt de fapt doar partea buna a compromisului pe care posesorii o fac pentru a avea parte de acest plus de confort. Deasupra tuturor acestor lucruri apare un proces de constiinta: tu ce ai alege daca ai fi pus in situatia de a alege intre realitate si virtual?
Un film pe care nu trebuie sa il ratati daca vrei sa stati comod in scaun si sa savurati o povesta buna si desteapta. Luati-va prietenii si duceti-va la The Light Cinema, singurul cinematograf cu proiectie complet digitala. Nu uitati ca puteti sa va rezervati dar sa si platiti biletele aici, lucru care va scuteste de asteptat la coada. Ca un fun fact, probabil Bruce Willis a intrat in multe topuri comice cu freza pe care surogatul sau o are in film.

Subiecte: Filme, The Light Cinema | 2 Comentarii »
23, 11, 2009 la 6:58 pm
[…] priveste utilitatea pe care aceste surogate ar dovedi-o. Pentru un articol pe larg, puteti da click aici. Dar ca sa aflati cum se continua povestea puteti sa va duceti la The Light Cinema, unde puteti sta […]
23, 11, 2009 la 7:15 pm
[…] fost astazi sa vad Surrogates (daca sunteti interesanti, puteti citi o cronica aici), film care mi-a dat oarece idei cu privire la relatia dintre noi si eu-l nostru virtual. Desi inca […]